Gå videre til innhold
Stadig flere velger plantebasert

Pressemelding -

Stadig flere velger plantebasert

Andelen som sier de er vegetarianere eller veganere har økt fra 7 til 11 prosent i 2022. I tillegg sier stadig flere at de spiser mer plantebasert for å redusere sitt klimaavtrykk. Det viser ferske tall fra Orklas Bærekraftbarometer.

For fjerde år på rad tar Orklas bærekraftbarometer pulsen på folks vaner og holdninger på en rekke områder innenfor klima, bærekraft og livsstil. Barometeret er gjennomført av Ipsos blant et representativt utvalg forbrukere i Norden og Baltikum.

Årets undersøkelse viser at Norge opplever en stor økning i andelen som oppgir at de er kostholdsbevisste*, og hopper fra sisteplass til annenplass i år. I Norge er det 27 prosent som oppgir at de er enten vegetarianere, veganere, pescetarianere eller flexitarianere. Det er et hopp på 6 prosentpoeng, og resulterer i at Norge kun er to prosentpoeng bak Sverige som ligger på førsteplass i Norden.

- Plantebasert mat er en viktig del av det grønne skiftet, og det er oppløftende å se at norske forbrukere i større grad får øynene mer opp for plantebaserte alternativ. Vi ser også at andelen kostholdsbevisste er særlig høy blant de yngste, som også er den aldersgruppen som er mest villig til å velge plantebasert for å redusere sitt klimaavtrykk, sier Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonsdirektør Orkla Norge.

Andelen som sier de er vegetarianere eller veganere har vært stabil de siste par årene, men har nå økt fra 7 til 11 prosent i 2022.

2 av 10 norske forbrukere oppgir at de vil spise mindre kjøtt for å redusere sitt klimaavtrykk. Blant de mellom 18 og 29 år er andelen 35 prosent. Tallene tyder på at klimasaken er en viktig driver for å velge plantebaserte alternativer.

Viktig å gjøre det enkelt og fristende å velge plantebasert
Årets Bærekraftbarometer viser også en økning i andelen som mener at vegetarisk eller vegansk mat er vanskelig å lage, tar for lang tid å lage og har for lite variasjon. Hele 67 prosent av norske forbrukere sier at god smak er viktig når man skal kjøpe plantebasert mat.

- Tilgjengelighet og god smak er helt avgjørende for å endre vaner. Vi mener at det skal være like godt, om ikke bedre, å velge plantebaserte matvarer. Derfor jobber vi mye med å utvikle produktene våre i tett dialog med forbrukerne, forteller Ingrid Sanfelt Hansen, som er Markedssjef for NATURLI’, som er Orkla Foods Norge sin satsing innen plantebasert

Videre viser Bærekraftbarometeret at kun 1 av 3 av norske forbrukere svarer at de mener dagligvarebutikken har et tilstrekkelig utvalg av vegansk og vegetarisk mat. Dette er den laveste andelen i Norden. I Finland, som ligger på førsteplass, er prosentandelen på 53 prosent.

- Vi må gjøre det enklere for forbrukerne å finne frem til de gode plantebaserte alternativene til kjøtt i dagligvarebutikken. Her må vi alle jobbe sammen – både produsent, forbruker og dagligvarehandelen – slik at mer plantebasert mat havner i handlekurvene, forteller Ingrid Sanfelt Hansen.

*Kostholdsbevisst = vegetarianere, veganere, pescetarianere eller flexitarianere

Emner


Orkla er en ledende leverandør av merkevarer til dagligvarehandel, storhusholdning, faghandel, apotek og bakerimarkedet. Norden, Baltikum og utvalgte land i Sentral-Europa er våre hovedmarkeder. I tillegg har vi sterke posisjoner innenfor utvalgte produktgrupper i India.

Vår merkevarevirksomhet består av forretningsområdene Orkla Foods, Orkla Confectionery & Snacks, Orkla Care og Orkla Food Ingredients. Vi har i tillegg virksomhet som er organisert under forretningsområdet Orkla Investments, som består av investeringen i Jotun (42,6 % eierandel), i tillegg til Hydro Power og finansielle eiendeler.

Kontakter

Elisabeth Aandstad Ekheim

Elisabeth Aandstad Ekheim

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør Orkla Norge +47 924 460 60
Håkon Mageli

Håkon Mageli

Pressekontakt Konserndirektør, Kommunikasjon og Corporate Affairs
Dag Olav Stokken

Dag Olav Stokken

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør Orkla Foods Europe og Orkla Foods Norge +4791665078
Bettina Johnsen

Bettina Johnsen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Pierre Robert Group +4748608934
Kristoffer Barbøl Vikebak

Kristoffer Barbøl Vikebak

Pressekontakt Communication Manager Orkla Foods Norge/Orkla Foods Europe +47 45 51 72 72

Velkommen til Orkla!

Orkla ASA er et ledende industrielt investeringsselskap. Rammen for virksomheten er merkevarer og forbrukerorienterte selskaper. Orkla har i dag 12 porteføljeselskaper.

Orkla har en langsiktig og industriell tilnærming til porteføljeselskapene. Vi investerer i selskaper der vi kan bidra til ytterligere verdiskaping gjennom vår kompetanse, forbrukerinnsikt og erfaring med å utvikle ledende merkevarer.

Orkla ASA er notert på Oslo Børs.

Orkla
Drammensveien 149
Oslo
Norge