Gå videre til innhold
Resultatfremgang for Orkla

Pressemelding -

Resultatfremgang for Orkla

Orkla hadde i 1. kvartal solid fremgang i både resultat og inntekter. Resultat før skatt endte på 1,7 mrd. kroner, noe som var en økning på 12 % fra samme kvartal i 2022. Driftsresultat EBIT (adj.) økte med 5 % til 1,6 mrd. kroner. Konsernets driftsinntekter var på 16,2 mrd. kroner i 1. kvartal, noe som var en vekst på 22 %.

Orklas merkevarevirksomhet økte driftsinntektene med 23 % til 15,8 mrd. kroner i 1. kvartal. Den organiske omsetningsveksten var på 13 %. Veksten var drevet av prisøkninger for å kompensere for kostnadsøkninger i verdikjeden.

Merkevarevirksomheten, inkludert hovedkontoret, økte driftsresultat EBIT (adj.) med 14 % til 1,35 mrd. kroner i 1. kvartal. Fem av seks forretningsområder viste resultatvekst. Høye kostnader knyttet til oppstart av ny kjeksfabrikk tynget resultatet i Orkla Confectionery & Snacks.

Orklas resultat fra tilknyttede og felleskontrollerte selskaper økte med 77 % til 422 mill. kroner i 1. kvartal. Økningen kan i sin helhet knyttes til Jotun, hvor Orkla har en eierandel på 42,7 %. Jotun økte driftsinntektene med 24 % til 7,8 mrd. kroner. Salgsfremgangen var spesielt sterk i segmentene Decorative, Marine og Protective. Driftsresultat EBITA økte med 81 % til 1,6 mrd. kroner, drevet av forbedret bruttomargin, volumvekst og god kostnadskontroll.

Hydro Powers driftsresultat EBIT (adj.) endte på 255 mill. kroner i 1. kvartal, mot tilsvarende 345 mill. kroner i samme kvartal i 2022. Nedgangen skyldtes hovedsakelig lavere kraftpriser enn i samme kvartal i fjor og effektene av en ny avgift (høyprisbidrag) på kraftproduksjon som ble innført i september 2022.

Justert resultat pr. aksje ble 1,32 kroner for 1. kvartal, noe som var en økning på 6 %.

– Jeg er godt fornøyd med kvartalet. Orkla kan vise til høy organisk vekst og resultatfremgang. Særlig har utviklingen vært sterk i Jotun og Orkla Food Ingredients. Økt inflasjon og stigende rente har i de fleste av våre markeder redusert forbrukernes kjøpekraft, noe som igjen har lagt press på våre salgsvolumer. Selv om det er stor usikkerhet knyttet til fremtidig konjunkturutvikling, har vi sterke merkevarer og robuste verdikjeder. Jeg ser derfor fremover med forsiktig optimisme. Orkla skal fortsatt øke investeringene innen merkevarebygging, samtidig som vi kontinuerlig leter etter kostnadsforbedringer, sier konsernsjef Nils K. Selte, som legger til:

– Den 1. mars implementerte vi vår nye forretningsmodell med 12 selvstendige porteføljeselskap. Orkla er blitt et industrielt investeringsselskap, hvor rammen for virksomheten er sterke merkevarer og forbrukerorienterte selskaper. Vi er godt i gang med et omfattende strategiarbeid for å sørge for full utnyttelse av potensialet som ligger i hvert selskap. De fleste styresammensetninger i porteføljeselskapene er klare. I dag er jeg glad for å offentliggjøre ny styresammensetning i Orkla Foods Europe, hvor vi har fått solid ekstern kompetanse i styret.

Xavier Belison og Kjersti Hobøl er utnevnt til henholdsvis styreleder og styremedlem i Orkla Foods Europe. Belison, som er fransk statsborger, har toppledererfaring fra Continental Foods, Heineken og Mars. I dag er han styreleder for Groupe Panzani og Partner in Pet Food. Hobøl er konsernsjef i Nille, og har tidligere toppledererfaring fra Kid, DNB og Princess. Hun er i dag styremedlem i Elektroimportøren, Aspelin Ramm, Byggmax og XXL Sport og Villmark.

Foruten Belison og Hobøl vil styret i Orkla Foods Europe bestå av Atle Vidar Nagel Johansen, Øyvind Torpp og Hege Holter Brekke, som alle er konserndirektører i Orkla ASA. De får med seg to ansatte-representanter som ennå ikke er valgt. Orklas konsernsjef Nils K. Selte og CFO Harald Ulllevoldsæter vil være observatører i styret.

Emner

Kategorier


Orkla ASA er et ledende industrielt investeringsselskap. Rammen for virksomheten er merkevarer og forbrukerorienterte selskaper. Orkla har i dag 12 porteføljeselskaper.

Orkla har en langsiktig og industriell tilnærming til porteføljeselskapene. Vi investerer i selskaper der vi kan bidra til ytterligere verdiskaping gjennom vår kompetanse, forbrukerinnsikt og erfaring med å utvikle ledende merkevarer. Med en aktiv porteføljestyring retter vi oss mot raskt voksende forbrukersegmenter og markeder.

Orkla ASA er notert på Oslo Børs.

Kontakter

Håkon Mageli

Håkon Mageli

Pressekontakt Konserndirektør, Kommunikasjon og Corporate Affairs

Velkommen til Orkla!

Orkla ASA er et ledende industrielt investeringsselskap. Rammen for virksomheten er merkevarer og forbrukerorienterte selskaper. Orkla har i dag 12 porteføljeselskaper.

Orkla har en langsiktig og industriell tilnærming til porteføljeselskapene. Vi investerer i selskaper der vi kan bidra til ytterligere verdiskaping gjennom vår kompetanse, forbrukerinnsikt og erfaring med å utvikle ledende merkevarer.

Orkla ASA er notert på Oslo Børs.

Orkla
Drammensveien 149
Oslo
Norge