Nyhet -
Gull av gamle strømpebukser
Nå kan du pante strømpebukser på matbutikken. Pierre Robert, i samarbeid med Coop, lanserer denne uken et testprosjekt for resirkulering av ødelagte strømpebukser.
Strømpebukser er undervurderte. Ikke bare som et essensielt nøkkelplagg, men også som miljøutfordring.
De fleste strømpebukser er laget av syntetiske stoffer som polyamid og elastan. Det krever både olje og energi for å produsere. Samtidig er strømpebukser tynne og skjøre, og sannsynligvis den største bruk-og-kast synderen i klesskapet. Når de så kastes går majoriteten rett i restavfallet, før de attpåtil skaper trøbbel på avfallsstasjonene, hvor de snurrer seg fast i hjul og maskindeler.
Slik behøver det ikke være. Pierre Robert og Coop Mega Bislett tester derfor en løsning som gjør det enklere for folk å resirkulere, ved å teste pant av strømpebukser i butikk.
-Vi har lenge tenkt at det må finnes en bedre løsning. Strømpebukser laget av resirkulerte materialer har et mye lavere karbonfotavtrykk, og det er et paradoks at det er vanskelig å få tak i resirkulert materiale til strømpebukser, samtidig som de daglig sendes til søppelforbrenning. Vi har jobbet en stund med Fretex for å opplyse forbruker om at ingen tekstiler skal i restavfallet – inkludert strømpebukser. Dette prosjektet er kun en test i liten skala, og enn så lenge blir det som samles inn til andre ting enn nye strømpebukser, men vi håper jo at et bedre system for innsamling kan sette fart på resirkuleringsteknologien. På et større nivå er systemene vi har i dag for materialgjenvinning for dårlige, men myndighetene i Norge og alle andre EU-land er pålagt gjennom det nye avfallsdirektivet å ha et system for kildesortering av tekstilavfall på plass innen 2025. Da er det viktig at vi setter i gang og tester dette i praksis, og så utfordrer vi myndighetene og andre avfallsselskaper til å komme på banen for å finne løsninger for fremtiden, sier bærekraftsansvarlig hos Pierre Robert Group, Margrethe Vikanes.
Resirkulering av strømpebukser er en del av Testlab, Coops testprosjekt for bærekraftige dagligvareløsninger, og prøves ut på Coop Mega på Bislett i Oslo.
- Coop ønsker å finne løsninger på miljøutfordringene sammen med kunder, medeiere og samarbeidspartnere. At Coop nå kan teste og legge til rette for at gjenvinning av klær også blir enklere, er et at mange ulike initiativer Coop gjør for å bidra til en sirkulær økonomi. Vi er glade for at vi får testet ut denne løsningen sammen med Pierre Robert, sier Per Løberg Eriksen, bærekraftsansvarlig i Coop Norge.
Slik fungerer det:
1. Lever dine ødelagte strømpebukser i post-i-butikk eller ved kassesonen på Coop Mega Bislett.
2. Du får en rabattkupong på 20% fra butikkens ansatte (rabattkupongen gjelder på kjøp av ny strømpebukse fra Pierre Robert i denne butikken).
Strømpebuksene blir hentet av Norsk Gjenvinning og Fretex, som selger dem videre til resirkulering, blant annet til det norske firmaet Bergknapp, som bruker tekstilrester til å lage matter til grønne tak. De gir hvileplass for pollinerende insekter og hindrer overvann på bygg. Slike matter ligger blant annet på det nye bygget til Orkla & Pierre Robert Group på Skøyen. Strømpebukser kan ellers brukes til nye produkter som isolasjonsmatter, og på sikt, håper vi – nye strømpebukser!