Gå videre til innhold
Foto: NTB / Trygve Indrelid
Foto: NTB / Trygve Indrelid

Pressemelding -

Orkla åpner ny bærekraftslinje i Ski

Forbrukerne ønsker alternativer til plast. Derfor starter Orkla produksjon av refillsåpe i pappkartong og er først på markedet med denne løsningen.

Torsdag 4. november var den offisielle åpningen av Orklas nye produksjonslinje ved vaskemiddelfabrikken på Ski. Orkla har investert nærmere 20 millioner kroner i linjen som skal produsere refill i pappkartong.

– Dette har vi gledet oss til. Denne nye linjen er et stort og viktig steg i å gjøre produktene våre enda mer bærekraftige. Vi jobber hele tiden med å redusere bruken av plast der vi kan, sier Orklas konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch.

Karbonnøytral pappkartong

Kartongen er 100 prosent karbonnøytral og både den og korken kan kildesorteres som papp. Kartongen er belagt med bioplast på innsiden – laget av nordisk skogsavfall. I avfallsanlegget skal bioplasten og pappen separeres, og materialene skal gå inn i hver sin resirkuleringsstrøm.

Fabrikken på Ski har produsert refill i snart 25 år, men det har vært i et plastlaminat som ikke kan resirkuleres. På bakgrunn av nettopp det startet Orkla et utviklingssamarbeid med emballasjeprodusenten Elopak. Den nye påfyllkartongen er et resultat av dette samarbeidet.

– Vi har hatt et svært godt partnerskap med Elopak – som deler våre ambisjoner på bærekraft. Skal vi løse morgendagens utfordringer er nettopp samarbeid mellom aktører på tvers av bransjer, markeder og fagområder viktig, forteller Stian Lund, CEO i Orkla Home & Personal Care.

Klar, Omo, Blenda og Milo

I første omgang er det Klar håndsåpe og Klar flytende tøyvask som blir produsert på den nye linjen, men fra neste år vil flere stor merker inkluderes – blant annet Omo, Blenda og Milo. Det vil også produseres refill til de svenske og finske merkevarene Grumme og Lumme. Produksjonskapasiteten vil være på ca. 19 millioner forbrukerpakninger i året.

Bærekraftig og brukervennlig

De nye refillkartongene er godt nytt for klimabevisste forbrukere. Orklas Bærekraftbarometer fra 2020 viser at et flertall av norske forbrukere ønsker å gjøre bærekraftige valg og er bekymret for bruken av plast i emballasje.

– At vi nå bytter ut refillposene i plastlaminat med bærekraftige pappkartonger er noe vi tror flere enn oss vil glede seg over, sier Lund. - Det skal være enkelt å velge mer miljøvennlige produkter. De nye kartongene er praktiske i bruk, enkle å helle fra, og veldig enkle å resirkulere. Både miljøet og forbruker kommer bedre ut, avslutter han.

Emner


Orkla er en ledende leverandør av merkevarer til dagligvarehandel, storhusholdning, faghandel, apotek og bakerimarkedet. Norden, Baltikum og utvalgte land i Sentral-Europa er våre hovedmarkeder. I tillegg har vi sterke posisjoner innenfor utvalgte produktgrupper i India.

Vår merkevarevirksomhet består av forretningsområdene Orkla Foods, Orkla Confectionery & Snacks, Orkla Care og Orkla Food Ingredients. Vi har i tillegg virksomhet som er organisert under forretningsområdet Orkla Investments, som består av investeringen i Jotun (42,6 % eierandel), i tillegg til Hydro Power og finansielle eiendeler.

Kontakter

Elisabeth Aandstad Ekheim

Elisabeth Aandstad Ekheim

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør Orkla Norge +47 924 460 60

Velkommen til Orkla!

Orkla ASA er et ledende industrielt investeringsselskap. Rammen for virksomheten er merkevarer og forbrukerorienterte selskaper. Orkla har i dag 12 porteføljeselskaper.

Orkla har en langsiktig og industriell tilnærming til porteføljeselskapene. Vi investerer i selskaper der vi kan bidra til ytterligere verdiskaping gjennom vår kompetanse, forbrukerinnsikt og erfaring med å utvikle ledende merkevarer.

Orkla ASA er notert på Oslo Børs.

Orkla
Drammensveien 149
Oslo
Norge